Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

SEXUALITY: Το «εμείς» βοηθά στην επίλυση των διαφορών


Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για τα φαινομενικά αυτάρεσκα παντρεμένα ζευγάρια, που συνεχώς μιλούν με το «εμείς».


Όμως, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια έδειξε πως οι σύζυγοι που χρησιμοποιούν το «εμείς» είναι ικανότεροι στο να λύνουν τις διαφορές τους, σε σχέση με αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συζητήσεις μεταξύ 154 μεσήλικων και πιο ηλικιωμένων ζευγαριών που αφορούσαν σε σημεία διαφωνίας στον γάμο τους και διαπίστωσαν πως αυτοί που χρησιμοποιούσαν αντωνυμίες, όπως το «εμείς» και το «μας», συμπεριφέρονταν πιο θετικά μεταξύ τους, ενώ εκδήλωναν λιγότερο ψυχολογικό στρες.

Αντιθέτως, τα ζευγάρια που δίνουν έμφαση στη «μοναδικότητά» τους, χρησιμοποιώντας τις αντωνυμίες «εγώ», «μου» και «εσύ», ήταν λιγότερο ικανοποιημένα από τον γάμο τους.

Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως τα πιο ηλικιωμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν περισσότερο το «εμείς» απ’ όσο τα μεσήλικα, γεγονός που σημαίνει πως η αντιμετώπιση εμποδίων και η προσπέραση δυσκολιών μαζί σε βάθος χρόνου και η δημιουργία οικογένειας ίσως παρέχει στα ζευγάρια μια ευρύτερη αίσθηση κοινής ταυτότητας.

Η ατομικότητα είναι μια βαθιά ριζωμένη αξία στην αμερικανική κοινωνία, όμως, τουλάχιστον στο βασίλειο του γάμου, το να είσαι μέρος του «εμείς» αξίζει να εγκαταλείψεις λίγο από το «εγώ».

Προηγούμενες έρευνες απέδειξαν πως η χρήση του «εμείς» ή του «εγώ» συνιστά σοβαρή ένδειξη συζυγικής ικανοποίησης στα νεότερα ζευγάρια.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτά τα τελευταία ευρήματα πηγαίνουν το θέμα ένα βήμα παρακάτω, αποδεικνύοντας πόσο δυνατό είναι το δέσιμο στα παλαιότερα ζευγάρια, συνδέοντάς το με τα συναισθήματα και τις σωματικές αντιδράσεις, όταν οι σύζυγοι γίνονται «ένα» ή παραμένουν «δύο» μπροστά σε διαφωνίες.

Η χρήση του «εμείς» είναι φυσικό επακόλουθο του αισθήματος συντροφικότητας, του να είμαστε μέλη της ίδιας ομάδας και της σιγουριάς πως μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού.

Ανακτήθηκε από http://www.zougla.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus