Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Το αυτοκίνητο του αύριο θα οδηγείται και θα παρκάρει μόνο του

Λονδiνο. Πώς θα σας φαινόταν αν οδηγούσατε ένα αυτοκίνητο τόσο έξυπνο που θα μπορούσε να σας κατευθύνει μακριά από το μποτιλιάρισμα, να σας προειδοποιεί όταν ένα άλλο αυτοκίνητο απειλεί να πέσει πάνω στο δικό σας και να ανακαλύπτει το πιο βολικό μέρος για παρκάρισμα; Εκτός από το να είναι έξυπνο, αυτό το αυτοκίνητο είναι και τόσο οικολογικό που δεν θα χρειάζεται καν να ανησυχείτε για την περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας.


Αυτό το όραμα έξυπνων, οικολογικών αυτοκινήτων, μακριά από την απειλή της συμφόρησης, των τρακαρισμάτων, της μόλυνσης και των προβλημάτων στο πάρκινγκ, θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός καινούργιου βιβλίου, με τίτλο «Reinventing the Automobile».


Ο Γουίλιαμ Τζέι Μίτσελ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο Κρίστοφερ Μπορόνι-Μπερντ, διευθυντής προηγμένης τεχνολογίας στην General Motors, και ο Λόρενς Ντι Μπερνς, σύμβουλος μεταφορών, συμφωνούν ότι το υπάρχον σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Eίναι πολύ ακριβό, τοξικό, ασφυκτικά γεμάτο και επικίνδυνο, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επιχειρήσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα βελτιώνοντας την αποδοτικότητα στην ασφάλεια και τα καύσιμα, αλλά αυτές οι αλλαγές έχουν υπάρξει εξελικτικές, όχι επαναστατικές. Χωρίς μια αναγέννηση, η κρίση θα μεγαλώσει, με άμεσες επιπτώσεις για όλους, ειδικά για όλους εμάς που είμαστε παγιδευμένοι σε πόλεις πνιγμένες στην κίνηση.


Μια πιθανή λύση είναι να ξανασχεδιαστεί το ίδιο το αυτοκίνητο. «Aυτοκινητικό DNA» το αποκαλούν οι συγγραφείς, και είναι σχεδόν το ίδιο όπως ήταν πριν από έναν αιώνα όταν ο Καρλ Μπεντζ και ο Χένρι Φορντ δημιουργούσαν τα πρώτα μηχανικά αυτοκίνητα, με εσωτερικές μηχανές ανάφλεξης και πετρέλαιο για καύσιμο. Τα περισσότερα από τα 850 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους ανταποκρίνονται σε αυτό το στερεότυπο, ακόμη κι αν είναι επικίνδυνα ξεπερασμένο.


Το «Reinventing the Automobile» προτείνει την αντικατάστασή του από ένα «νέο αυτοκινητικό DNA», από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.


Οι σχεδιαστές θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να διαλέξουν το μέγεθος, το σχήμα και το στυλ των αυτοκινήτων, γιατί μπορούν να τοποθετήσουν την μπαταρία όπου επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν πιο ελαφριά και μικρότερα, κι όμως να παραμείνουν πιο άνετα στο εσωτερικό τους.


«Ιντερνετ της κίνησης»


Μια άλλη πρόταση είναι το «Ιντερνετ της κίνησης», το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς αυτοκινήτων να επικοινωνούν ασύρματα με τους άλλους οδηγούς και να μοιράζονται πληροφορίες για τη ροή της κίνησης και για απρόσμενα συμβάντα, όπως ατυχήματα ή ξαφνικές νεροποντές. Αποτέλεσμα; Οι οδηγοί θα μπορούν να γλιτώνουν χρόνο και ενέργεια.


Η ίδια τεχνολογία σύνδεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει κανείς τα καλύτερα σημεία πάρκινγκ. Τελικά θα μπορούσε να διευκολύνει τους οδηγούς αυτοκινήτων να αποφεύγουν συγκρούσεις. Αυτά τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγούνται μόνα τους, καθώς οι κάτοχοί τους σερφάρουν στο Διαδίκτυο, μιλούν μεταξύ τους ή... απολαμβάνουν έναν υπνάκο στη διάρκεια της διαδρομής.


Το βιβλίο δείχνει ότι το λανσάρισμα του Ιντερνετ ήταν εξίσου θορυβώδες, και αποδεικνύει ότι η τελική του επιτυχία μάς προετοίμασε καλύτερα να αγκαλιάσουμε άλλες αλλαγές στην ίδια κλίμακα.


Το «Reinventing the Automobile» προσφέρει μια αναλυτική και έξυπνη πρόταση για την ανάγκη να αλλάξουμε κάθε προοπτική του ντιζάιν για την προσωπική μας μετακίνηση.


Ανακτήθηκε από http://news.kathimerini.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus