Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Δελφίνι μαθαίνει... iPad!

Ένα δελφίνι, ο Μέρλιν από το Μαϊάμι, έγινε ο πρώτος του είδους του, που χρησιμοποίησε iPad. Το πείραμα αποσκοπεί στη δόμηση του πρώτου έντυπου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ ζώων και ανθρώπων.
Το ρινοδέλφινο αγγίζει με τη μύτη ή το ρύγχος του το ειδικό, αδιάβροχο iPad και επιλέγει από την οθόνη αφής σύμβολα, ενέργειες ή ακόμη και συναισθήματα.
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να δείχνουν στον Μέρλιν διάφορα αντικείμενα, όπως μία μπάλα, ένα κύβο ή ένα πλαστικό παπάκι και αυτός να χτυπά με το ρύγχος του την οθόνη, δείχνοντας τη σωστή εικόνα.
«Η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής για επικοινωνία με τα δελφίνια είναι συχνή. Αυτή τη φορά, εξετάσαμε, τροποποιήσαμε το iPad και θεωρούμε ότι τώρα μπορεί να μας δώσει αποτελέσματα. Δηλαδή το δελφίνι να επικοινωνήσει για πρώτη φορά μαζί μας, γράφοντας το μήνυμά του», εξηγεί ο Jack Kassewitz, από το ερευνητικό κέντρο speakdolphin.com.
Οι αλλαγές που έκαναν οι επιστήμονες στο iPad περιλαμβάνουν αδιάβροχο κέλυφος, επεξεργαστή υψηλής ταχύτητας, μεγαλύτερη ευαισθησία στο άγγιγμα, οθόνη που δεν θολώνει και ειδικό πρόγραμμα για χρήση από δελφίνια!
«Ο Μέρλιν, όπως και τα περισσότερα νεαρά δελφίνια, είναι όχι απλώς πρόθυμα, αλλά και άκρως περίεργα να δοκιμάσουν τη νέα συσκευή της Apple» εξηγεί ο Jack, ο οποίος φέρεται να έχει ελπίδες για τις προοπτικές στη δόμηση ενός επιτυχημένου συστήματος επικοινωνίας ζώων και ανθρώπων.

Ανακτήθηκε από http://www.tanea.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus