Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Καλομαθημένα παιδιά

Το φαινόμενο της υπερπροστατευτικής οικογένειας είναι πολύ σύνηθες στην Ελλάδα, αλλά και στην Κίνα, όπου επιτρέπεται μόνον ένα παιδί. Σχεδόν πάντοτε υπερβολικά καλομαθημένα είναι τα μοναχοπαίδια, τα πρωτότοκα ή τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά. Η μεροληψία των γονέων ως προς ένα από τα παιδιά τους δημιουργεί σχέσεις έχθρας αυτού με τα ίδια του τα αδέλφια.

Τα καλομαθημένα ή κακομαθημένα (το ίδιο είναι) παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Όλες τους οι ενέργειες γίνονται, υποσυνείδητα, με σκοπό να ικανοποιήσουν την υπερπροστατευτική τους μητέρα (αν είναι αγόρια) ή τον υπερπροστατευτικό τους πατέρα (αν είναι κορίτσια). Ικανοποιούν και τους δύο τους γονείς και όχι αποκλειστικά τον έναν. Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι είναι άτακτα, κάνουν συνεχώς σκανδαλιές και γενικά δεν ενδιαφέρονται για το αν ενοχλούν τους άλλους ή αν είναι αντιπαθείς. Η αιτία είναι ότι οι γονείς τους δεν τα τιμωρούν για τις σκανδαλιές και τα λάθη τους -και αυτό είναι τεράστιο σφάλμα για την μετέπειτα ζωή τους.

Στο σχολείο, η συμπεριφορά τους συχνά είναι ηγετική στις ομάδες ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πρόβλημα προσαρμογής και να έχουν κακές σχέσεις με τα άλλα παιδιά. Τα καλομαθημένα παιδιά χαρακτηρίζονται από πλεονεξία, εγωισμό, ατομισμό και ζηλοφθονία. Αιτία είναι οι γονείς τους, που τα καθιστούν ως κέντρο του σύμπαντος. Η αιτία για τα παραπάνω είναι πως θέλουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Για παράδειγμα, γίνονται πετυχημένοι ιατροί ή δικηγόροι -και γενικά πετυχημένοι επαγγελματίες- για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους.

Γενικά τα καλομαθημένα άτομα είναι τελειομανή, με κίνητρο την ικανοποίηση των γονιών τους. Έτσι, στο σχολείο, τον αθλητισμό, τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο και γενικά παντού προσπαθούν να είναι πρώτοι. Αυτή η τελειομανία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ιδίως στον επαγγελματικό τομέα. Οι γονείς δεν μπορούν να βοηθούν αιωνίως το παιδί σε κάθε του κίνηση. Η υπερβολική στήριξη του παιδιού στους γονείς του το καθιστά αδύνατο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής, αφού δεν μπορεί σε κάθε του βήμα να έχει την βοήθεια των γονιών του. Οπωσδήποτε το παιδί θα πρέπει να μάθει να ενεργεί με τις δικές του δυνάμεις.

Στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου τα καλομαθημένα αγόρια προτιμούν γυναίκες -συνήθως καλομαθημένες και αυτές- που θυμίζουν την μητέρα τους, την οποία δεν αποχωρίζονται ακόμα και όταν δημιουργήσουν οικογένεια. Η επίσκεψη και η συμβουλή της μαμάς είναι απαραίτητη για αυτούς, ακόμα και αν αυτοί είναι μεγάλης ηλικίας! Οι γονείς μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί και με την υπερπροστασία τους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον γάμο του καλομαθημένου παιδιού τους, όταν επεμβαίνουν σε οικογενειακά του ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το καλομαθημένο άτομο είναι απαιτητικό από τον σύντροφό του. Θέλει ο σύντροφός του να του ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις, ακόμα και στο σεξ!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus