Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εικονικό ταξίδι στον πλανήτη Αρη

Εξι άτομα θα ζήσουν σε ένα «λαβύρινθο» 180 τ.μ. όλες τις δυσκολίες της αποστολής
Κλεισμένοι σ’ ένα «λαβύρινθο» 180 τετραγωνικών μέτρων, με τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους, θα ζήσουν για ένα χρονικό διάστημα ενάμισι έτους οι έξι άνδρες εθελοντές από τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Κίνα, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου μια δύσκολη και φιλόδοξη -πλην όμως εικονική- αποστολή στον Αρη.
Οι τρεις Ρώσοι, ένας Ιταλός κολομβιανής καταγωγής, ένας Γάλλος και ένας Κινέζος θα κλειδωθούν σε μια ειδική εγκατάσταση στο Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Μόσχας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου προγράμματος Mars500 και θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στον Κόκκινο Πλανήτη, ζώντας όλες τις δυσκολίες της αποστολής χωρίς να γευτούν, όμως, τις συγκινήσεις της πραγματικής εμπειρίας.
Οι αντοχές
Σκοπός, προς το παρόν, είναι να δοκιμαστούν οι αντοχές του ανθρώπου σε ένα τέτοιο ταξίδι, που για να γίνει αληθινό η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει ακόμη 20 έως 30 χρόνια, όπως προέβλεψε ο επικεφαλής του πειράματος και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Μάρτιν Ζελ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η διάρκεια αυτού του ταξιδιού, των 520 ημερών, δεν έχει προηγούμενο και ότι είναι η μεγαλύτερη αποστολή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Mars 500.
Ανάλογη αποστολή, εικονική πάντα, πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τέσσερις Ρώσους, ένα Γερμανό και ένα Γάλλο, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία μικρότερο «ταξίδι» 105 ημερών σε σφραγισμένη εγκατάσταση του ίδιου ρωσικού ινστιτούτου. Αυτή τη φορά, τα έξι μέλη του πληρώματος θα επιτηρούνται στενά, καθώς θα καταγράφονται με λεπτομέρειες οι ψυχολογικές τους αντιδράσεις, όπως και οι αντιδράσεις του οργανισμού τους σε κάθε ερέθισμα.
Το πλήρωμα θα ζει και θα εργάζεται ακριβώς όπως οι αστρονάτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, θα διεξάγει πειράματα και θα ασκείται καθημερινά. Η επικοινωνία με τη Γη θα γίνεται αποκλειστικά με e-mail, με καθυστέρηση έως και 40 λεπτών, όπως θα γινόταν εάν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν πράγματι στον Αρη. Ο Κινέζος, Γουάνγκ Γιούε, ο οποίος είναι το μόνο μέλος του πληρώματος που έχει εκπαιδευτεί ως επαγγελματίας αστροναύτης, έθιξε το ζήτημα του κινεζικού ανταγωνισμού, θυμίζοντας ότι η χώρα του φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει τη δική της πραγματική αποστολή στον Αρη στο μέλλον. «Πιστεύω ότι το Πρόγραμμα Mars500 θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στην κούρσα της ανθρωπότητας προς το Διάστημα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Οι έξι εθελοντές χαρακτήρισαν εαυτούς «πρωτοπόρους» και δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής.
Περίπατος στο Διάστημα
Νέο περίπατο στο Διάστημα, για δεύτερη συνεχή μέρα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς», οι οποίοι επιχείρησαν να βελτιώσουν το σύστημα της εκ των έσω επιθεώρησης του σκάφους τους, προκειμένου να αποφύγουν πιθανή βλάβη.
Στον περίπατο της Τρίτης, οι αστροναύτες της NASA, Στίβεν Μπόουεν και Μάικλ Γκουντ, συνέδεσαν έναν ρωσικό θαλαμίσκο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα για να προσαρμόσουν το νέο δωμάτιο μήκους έξι μέτρων, που θα χρησιμεύσει ως μίνι εργαστήριο.
Ηταν η πρώτη φορά που η NASA μετέφερε ρωσικό εξοπλισμό στον σταθμό. Η οκταήμερη αποστολή του «Ατλαντίς» ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, με τις προγραμματισμένες εργασίες αντικατάστασης των μπαταριών του σταθμού.

Ανακτήθηκε από http://portal.kathimerini.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus