Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Το κάπνισμα κατά την κύηση και οι συμπεριφορικοί κίνδυνοι για το παιδί


Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology and Community Health» τα προβλήματα είναι εμφανή στα παιδιά ήδη από την ηλικία των τριών ετών. Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Υόρκης και του Ιλινόις πιστεύουν ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να καταστρέψει την αναπτυσσόμενη δομή του εγκεφάλου του εμβρύου.

Οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 14.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Millennium Cohort Study. Οι μητέρες κατηγοριοποιήθηκαν ως περιστασιακές και συστηματικές καπνίστριες ανάλογα με τα πόσα τσιγάρα κάπνιζαν καθημερινά κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης. Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη συμπεριφορά του τρίχρονου παιδιού τους, σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Strengths and Difficulties, που επικεντρώνεται στα προβλήματα συμπεριφοράς, την υπερδραστηριότητα ή τις διαταραχές ελλειμμάτων προσοχής.

Οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και παράγοντες που ίσως επηρέαζαν τα αποτελέσματα, περιλαμβανομένης της ηλικίας της μητέρας κατά τον τοκετό, το μορφωτικό της επίπεδο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την οικογενειακή σταθερότητα και την προβληματική γονική συμπεριφορά. Οι περιστασιακές καπνίστριες είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αγόρια που είχαν προβλήματα επικοινωνίας. Οι συστηματικές καπνίστριες είχαν 80% επιπλέον πιθανότητες να έχουν αγόρια με τέτοια προβλήματα.

Και οι δύο κατηγορίες καπνιστριών είχαν έτσι κι αλλιώς σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν γιους που ήταν υπερδραστήριοι ή είχαν διαταραχές ελλειμματικής προσοχής. Τα τρίχρονα κορίτσια των μητέρων που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερα προβλήματα επικοινωνίας αλλά όχι υπερδραστηριότητα και συμπεριφορές ελλειμματικής προσοχής. Η καθηγήτρια Κέιτ Πικετ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, εξηγεί ότι τα ευρήματα είναι συνεπή με παλαιότερες μελέτες που είχαν γίνει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

«Το κάπνισμα κατά την κύηση έχει άμεσες επιδράσεις στην εμβρυϊκή ανάπτυξη της εγκεφαλικής δομής και λειτουργικότητας, όπως έχει αποδειχθεί και από μελέτες σε πειραματόζωα.

Ή ίσως είναι δείκτης της μετάδοσης των διαδικασιών μεταξύ των γενεών που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά την κύηση και τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά».

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus