Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης

Η ερημοποίηση είναι μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη. Πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία υποβαθμίζεται η παραγωγικότητα του εδάφους και ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σταδιακά σε μια απογυμνωμένη έκταση.Αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων με κυριότερους την διάβρωση των εδαφών, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει η βλάστηση για να συγκρατήσει τα νερά των βροχοπτώσεων και τη μη ορθολογική διαχείριση του νερού μέσω της υπερεκμετάλλευσης και της υποβάθμισης των υπογείων υδάτων.
Ο μη βιώσιμος χαρακτήρας της γεωργίας με τα απαρχαιωμένα δίκτυα άρδευσης και τον μη ορθολογικό προγραμματισμό των καλλιεργειών αλλά και οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις στην φυσική κυκλοφορία του νερού επιδεινώνουν την υποβάθμιση και την απώλεια γονιμότητας του εδάφους.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν υιοθετηθούν άμεσα ορθές πρακτικές, η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη.
Η ερημοποίηση εκτός από τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στο φυσικό περιβάλλον, επιδρά αρνητικά και στην οικονομία, αφού μειώνει την παραγωγικότητα κάθε τόπου και κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα και οδηγεί σε μετακινήσεις πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται ως μία από τις κυριότερες αιτίες του εντεινόμενου φαινομένου των περιβαλλοντικών προσφύγων.
Η ερημοποίηση απειλεί το 35% του ελλαδικού χώρου
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μελέτες κάνουν λόγο για περιοχές με κίνδυνο υποβάθμισης των εδαφών τους, που ανέρχονται στο 38% της Ευρωπαϊκής έκτασης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας το 35% του ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, ενώ το 49% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης.
Ως περιοχές υψηλού κινδύνου ερημοποίησης χαρακτηρίζονται: η δυτική Στερεά Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, η ορεινή ζώνη των Ιονίων νήσων, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Εύβοια και μέρος της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Θράκης.
Για την προστασία των φυσικών πόρων κάθε περιοχής από την ερημοποίηση απαιτείται εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση.
«Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 17ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις γνωστές μας ερήμους, αλλά απειλεί και πολλές άλλες περιοχές της γης. Είναι γνωστό ότι η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, προκαλεί μείωση ή απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας της γης», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Με αφορμή την ημέρα αυτή στέλνουμε το μήνυμα ότι η γεωργία, ως θεματοφύλακας της υπαίθρου και παραγωγός δημοσίων αγαθών, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση που ονομάζεται ερημοποίηση. Με τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων - μέσα και από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου - μπορεί να επιτευχθεί μια ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της ερημοποίησης γενικότερα

Ανακτήθηκε από http://www.cosmo.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
blog comments powered by Disqus